Jezelf kennen is het begin van alle wijsheid..

Eén van de belangrijkste spreuken van Aristoteles. En één van de moeilijkste opdrachten. Om eerlijk te zijn denk ik dat één leven niet voldoende is om jezelf door en door te leren kennen.

Maar we kunnen op z’n minst een poging wagen!

Jezelf – misschien maar een beetje – beginnen te kennen heeft veel voordelen. Je weet waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt, waar je op leegloopt, wat je fijn vindt dat anderen voor je doen of hoe ze kunnen bijdragen,…

Er bestaan heel veel manieren om jezelf beter te leren kennen. Een hele fijne start is om aan de slag te gaan met je talenten. Dat kan met de talenten van Luk Dewulf of met een kerntalent-analyse. Een talent komt namelijk tot uiting in een bepaalde context, of wordt doodongelukkig…

Dus het is belangrijk om een context te creëren of op te zoeken waar je talent tot uiting kan komen.

Als voorbeeld; Mijn partner heeft het talent van creatieve maker en is na jaren in loondienst in een productiebedrijf zijn eigen zaak als elektricien begonnen. Eindelijk elke dag met zijn handen werken!

Ikzelf heb het talent van mooimaker en voor mij betekent dit vooral dat ik een mooie, warme omgeving nodig heb om goed te functioneren. Ik werk dus op een mooie, gezellige plek. Een donker, rommelig bureau of vergaderzaal zonder ramen maakt me doodongelukkig.

Er bestaan ook tal van persoonlijkheidstesten die je kunnen helpen.

  • Insights en DISC (dat zijn de modellen met geel, rood, blauw en groen) zijn mijn favorieten omdat ze eenvoudig te begrijpen en te onthouden zijn.
  • Misschien heb je al gehoord van Human Design. Een vrij complex model dat toch wel wat handvaten geeft om beter te begrijpen wat je nodig hebt om je leven te laten stromen.
  • Sommige mensen gaan elk jaar langs bij een astrologe voor Solaar.

Iedereen heeft zo zijn of haar voorkeur en er bestaat geen goed of fout. Boven alles staat natuurlijk dat jij de grootste expert bent van jezelf!

Sta elke dag even stil bij hetgeen jou die dag heeft blij gemaakt en waar je het gevoel hebt dat je energie laat liggen. Schrijf het op in een boekje en zonder twijfel zal je na enige tijd een patroon herkennen. Dit werkt voor mij heel goed!

Op die manier creëer je voor jezelf keuze. Sommige zaken die energie kosten moeten nu eenmaal maar misschien kan je die omringen door energie-gevers.

Of kan je andere keuzes maken waardoor de energie-vreters minder tijd en ruimte in je leven gaan opnemen.

Ben jij klaar om jezelf te leren kennen?

Veel groetjes,

Fran – loopbaancoach, gedreven door verbinding en talenten.