Een takenpakket kan veranderen. En jij ook!

Daarom stel ik voor een paar keer per jaar deze oefening te doen…

Neem even de tijd en schrijf al je taken op binnen je huidig werk, je huidige rol. Groepeer ze volgens 2 parameters: hoeveel zin en energie krijg ik van dit werk en hoe competent of kundig voel ik me om dit werk te doen.

Eens je dit hebt gedaan bekijk je even waar je taken zich situeren en vooral in welk van de 4 vakken het meeste werk zich bevindt.

Het is belangrijk dat de taken die je klasseert als “weinig zin en energie” zoveel mogelijk beperkt. Staat er dus links onderaan een heel lijstje aan werk, bekijk dan of je die taken kan delegeren aan iemand die er wel zin en energie van krijgt. Voor taken rechts onder bekijk je of je ze op één of andere manier in een ander jasje kan steken zodat je er wel energie van krijgt.

Probeer ook even stil te staan waarom deze taken je energie kosten. Is het het werk zelf, of misschien eerder omdat je met een collega of afdeling moet werken waar het niet zo mee klikt.

Taken links boven geven je energie maar je voelt dat je er niet de juiste competenties voor hebt… Volg dan zeker een opleiding of cursus om die competenties te verhogen.

We gaan, als loopbaancoach, ervan uit dat toch 70-80 % van je taken je energie moeten geven. Anders raak je uitgeblust en heb je ’s avonds zelfs geen fut meer om in je vrije tijd zaken te doen die je opladen.

Ik raad je aan om deze oefening zeker 2 keer per jaar te doen. Een takenpakket kan veranderen. En jij ook! Misschien zijn er zaken waar je vroeger energie van kreeg ondertussen omgevormd tot energie-vreters (bijvoorbeeld omdat het nieuwe ervan af is). Of vice versa omdat je zaken hebt bijgeleerd.

Heb je na deze oefening het gevoel dat je niet weet hoe je de zaken aan kan pakken. Dan kan een gesprek met een loopbaancoach zeker waardevol zijn. Met een eerste vrijblijvend kennismakingsgesprek, dat telefonisch kan, zien we samen of ik de juiste coach ben om jou hiermee verder te helpen.

https://groeiinverbinding.be/contact/

De tip om jobcrafting toe te passen is eerder al eens gedeeld in mijn 3-maandelijkse nieuwsbrief. Wil jij ook elke 3 maanden een boeiende nieuwsbrief ontvangen met tips, verhalen uit de praktijk en adviezen, schrijf je dan snel in.

Volg je me al op instagram? https://www.instagram.com/frandelbeke_groeiinverbinding/

Veel groetjes, Fran – loopbaancoach gedreven door verbinding en talenten.