Tijdens een wandeling vorige week bespreek ik met een vriend dat wat we horen een hele grote impact heeft op wat we denken en bijgevolg voelen.

Ik had namelijk iets gehoord waarvan ik onmogelijk kon weten of het waar is of niet maar toch schoot ik onmiddellijk in een angst-modus waar ik moeilijk uit geraakte.

Terwijl we hierover spraken kwamen we dit poortje tegen. Vol met afschrikwekkende pinnen. Dit poortje had net het omgekeerde effect op ons. Terwijl het gebied aan de overkant van de sloot ons tot dan toe geen seconde geïnteresseerd had, werd het nu het op die manier werd afgeschermd, opeens wel heel fascinerend terrein. Wij zijn rustig verder gewandeld maar konden ons zomaar voorstellen dat anderen de moeite zouden doen om voorbij dit poortje te geraken.

Op dat moment besloot ik om het beangstigende nieuws ook te beschouwen als zo’n poortje. Het te horen, te bekijken vanop afstand en rustig verder te wandelen zonder me af te vragen wat er aan de andere kant ligt.

Voortdurend komen er gedachten in ons op. Die ontstaan omdat we iets gehoord of gezien hebben of gewoon omdat we zelf iets bedenken. Hierdoor gaan we iets voelen. Soms vrolijk & blij (als je denkt aan je vakantie de volgende maand) maar ook dikwijls boos, bang of verdrietig (als je denkt aan onprettige zaken of dingen waar je je zorgen over maakt).

Als je merkt dat je verstrikt geraakt in je gedachten kan je de volgende oefening van Byron Katie je helpen. Stel je de volgende 4 vragen:

– Is het waar wat ik denk?

– Ben ik echt 100 % zeker dat het waar is wat ik denk?

– Hoe reageer ik/wat gebeurt er als ik die gedachte geloof?

– Wie zou ik zijn zonder die gedachte? Hoe zou ik me voelen zonder die gedachte?

Je zal merken dat je in de meeste gevallen “nee” zal antwoorden op de 1e of 2e vraag.

Als je toch “ja” antwoordt kan je je de vraag stellen of dit iets is waar jij impact op hebt. Alleen als je antwoord ook daar “ja” is ga je ermee aan de slag. In al de andere gevallen zijn het zaken waarover je piekert die niet persé waar zijn of waar je geen impact op hebt.

Op die manier creëer je veel meer ruimte in je hoofd. Ruimte die je kan gebruiken om aan de slag te gaan met de zaken waar je wel iets kan veranderen.

Veel groetjes, 

Fran – loopbaancoach, gedreven door verbinding en talenten.