opleiding kiezen in functie van job mogelijkheden?

Soms verbaast het me hoeveel studiekeuzes er nog worden gemaakt in functie van job mogelijkheden. Wist je dat zeker 20 % van de jobs in 2030 nu nog niet bestaan? Laat staan dat je er voor kan studeren.

Had je een 10 jaar geleden bijvoorbeeld al gehoord over de opleidingen om nano medicus te worden? Of verticale tuinier, stadsherder, drone bestuurder, virtual reality coach, enz. Dit zijn maar een paar voorbeelden van “nieuwe” jobs.

Ik ben van mening dat het erg belangrijk is om voor een studie-richting te kiezen waar je blij van wordt, met plezier naar (het grootste deel van) de les gaat en je opdrachten kan maken of stages kan lopen die bij je passen. In plaats van iets te kiezen dat niet bij je past maar nu, op dit moment, wel job zekerheid geeft.

Op die manier zullen je studies makkelijker verlopen, heb je binnen een aantal jaar een diploma op zak en kan je vol zelfvertrouwen en moed de arbeidsmarkt opgaan. En dan zal je zien wat de mogelijkheden allemaal zijn!

Een voorbeeld uit mijn praktijk: Eén van mijn coachees studeerde Sinologie. Ze kwam terecht in de Chinese bank-wereld waar ze doodongelukkig was. Tijdens onze sessies kwam tot uiting dat ze Sinologie had gekozen om een totaal nieuwe taal en cultuur te leren. Maar het had evengoed een totaal andere opleiding mogen zijn. Haar passie was taal en cultuur. Nu werkt ze als begeleider van buitenlandse studenten in Antwerpen… een job die veel beter bij haar past!

Wanneer je een opleiding hebt gekozen die jou nauw aan je hart ligt en dit combineert met jouw talenten dan ligt de wereld van job mogelijkheden waar je blij van wordt voor jou open! En hier ondersteun ik jou graag in. Wanneer je op het punt staat een opleiding te kiezen ; https://groeiinverbinding.be/particulieren/rond-kinderen-en-tieners/ Of wanneer je een opleiding hebt gevolgd en nu op een punt bent dat je aan het werk bent maar niet gelukkig bent: https://groeiinverbinding.be/particulieren/loopbaanbegeleiding-algemene-info/

Als afsluiter deel ik graag nog een link naar een artikel van de VUB, over toekomstberoepen.  En heel veel van deze jobs zijn nieuw! https://www.vub.be/studiekeuze/beroepen-toekomst

Veel groetjes, 

Fran – loopbaancoach, gedreven door verbinding en talenten.