Regelmatig vragen mensen in een opleiding of tijdens een coaching: “Wat als de ander niet wil? Wat als de ander niet wil praten of niet wil meedenken? Zit ik dan vast?”

De enige persoon waar we verantwoordelijkheid over kunnen dragen en eigenaarschap over kunnen nemen is onszelf. Het is natuurlijk heerlijk wanneer de ander mee stapt in je proces. Dat die persoon wil luisteren naar wat er bij jou speelt en voor jou belangrijk is. Bijvoorbeeld een collega waar de samenwerking wat moeilijk verloopt of een leidinggevende die weinig tijd neemt om naar je te luisteren.

Uitspreken wat er voor jou belangrijk is kan een heel moeilijke stap zijn. Het vraagt wel wat dapperheid om naar iemand te stappen en te benoemen dat je het niet eens bent. Of dat je verlangt naar een andere manier van omgaan met elkaar. Het is wel degelijk belangrijk om je uit te spreken en het niet vanzelfsprekend te vinden dat de ander wel weet wat je anders wil. Alleen op die manier weet de ander wat er bij je speelt en kan hij of zij stappen zetten om iets te veranderen.

Maar als dat niet lukt of als je een botte “nee” krijgt op je vraag, geloof ik steevast in het “rimpeleffect”.

“Be the example of what you want to see in the world”

Deze quote is voor mij een heel belangrijke.

Toon het gedrag waar je zo naar verlangt in de ander. Spreek de taal en de woorden die je hoopt dat de ander zal uitspreken. Stap weg van de mening dat de ander dit of dat voor je moet doen en doe het zelf.

Zo dikwijls hoor ik verlangens over wat de ander wel of niet zou moeten doen en tegelijkertijd zie ik het afgekeurde gedrag bij de spreker zelf. Dit nodigt ook uit om na te denken over wat je wèl wil en dat aandacht te geven. Want alles wat je aandacht geeft, groeit.

Het rimpeleffect wil voor mij zeggen dat wat je zelf doet ook een effect heeft op de ander. Zonder dat je daarom meer doet dan zelf het gedrag te vertonen of de taal te spreken dan wat je wenst te ontvangen.

Dus, sta er even bij stil, wat zou je willen dat de ander (voor je) doet? En doe je het al zelf?

Veel groetjes

Fran – Coach gedreven door verbinding en talenten.

Heb ik iets bij je losgemaakt en wil je meer weten over mijn coaching? Via mijn website kan je vrijblijvend een eerste kennismaking aanvragen en tevens meer informatie vinden.

https://groeiinverbinding.be/particulieren/loopbaanbegeleiding-algemene-info/

Volg jij mij al op instagram? https://www.instagram.com/frandelbeke_groeiinverbinding/