nieuwjaar 2023…

Sinds 3 januari 2022 pinken in mijn rechter ooghoek de blinkende cijfers “2022”. Toen prikte ik mijn brief met mijn doelen van 2022 op mijn muur. De enveloppe toegeplakt. Het was een experiment. Hoe zou het een jaar later zijn met de doelen die ik voor mezelf gesteld heb als ik niet tussendoor even mocht checken wat die doelen ook weer waren??

Experiment faliekant mislukt. Dit werkte duidelijk niet voor mij. Bij het sporten stond zelfs een woord waarvan ik nu niet meer weet wat het betekent! Laat staan dat ik het heb gedaan…

Geen doelen stellen dan maar?

Gisteren volgde ik bij The School of Life een online webinar met Elizabeth Gilbert, de auteur van het boek ‘Eat, Pray, Love’. Zij daagde alle deelnemers uit om 1 jaar te leven zonder doel. Zodat het leven de kans krijgt om zichzelf aan te bieden. Zodat kan ontstaan wat er op dat moment dienend is voor jou en bij je past. Zodat je de kans krijgt om de juiste persoon op de juiste plaats op het juiste moment te zijn.

Ik sluit me aan dat er heel veel druk is om voortdurend actief dingen in de wereld te zetten, om jezelf te bewijzen. Om daadkracht te tonen. En dat er in onze wereld veel meer nood is aan ruimte om nieuwe dingen te laten ontstaan.

Toch ben ik het niet helemaal eens met Liz Gilbert. Ik merk dat doelen stellen mij helpt om een gezonder leven te leiden (voor januari is dat minder suiker en opnieuw geen alcohol). En om dingen in de wereld te zetten waar ik blij van word. Doelen stellen helpen mij bewustere keuzes te maken in een wereld waar we toch best wel snel worden afgeleid.

Dus voor mij is het een “en-en”-verhaal… absoluut ruimte toelaten om nieuwsgierig te zijn, me te laten verrassen, letterlijk in mijn hangmat verdwijnen. En ook doelen stellen om op die manier meer te kunnen doen waar ik blij van word. Dit jaar per maand, eens kijken of dat werkt.

En als ik je dan toch iets mag toewensen… ik hoop dat jij een manier vindt die voor jou werkt en die bij jou past. En wie weet is dat voor jou… helemaal niks! Net even goed!

Groetjes, Fran – coach gedreven door dromen, talenten en verbinding.

Volg jij mij al op instagram? https://www.instagram.com/frandelbeke_groeiinverbinding/

Deze blog sluit mooi aan. Want wat als jouw dromen zo groot zijn dat je ze niet als doel durft te stellen? https://groeiinverbinding.be/dromen/