Ook in onze werk relaties.

Woensdag 7 September had ik het privilege om een kleinschalige – 200 mensen – sessie van Esther Perel bij te wonen, waarbij ruimte was voor interactie en vragen.

De zin waarmee Esther Perel haar keynote vorige week startte raakt bij mij onmiddellijk een gevoelige snaar: “Het is de kwaliteit van onze relaties die de kwaliteit van onze levens bepaalt, zowel in onze persoonlijke relaties als op de werkvloer”.

BAM! Over een binnenkomer gesproken!

Ze vervolgt: ”Het succes, de betekenis en de resultaten van ons werk hangen grotendeels af van de kwaliteit van onze relaties die we er hebben. Gratis eten, gratis fitness of goede secundaire arbeidsvoorwaarden zullen ons niet helpen wanneer we te maken hebben met een toxische relatie op de werkvloer.”

Waarop ze vraagt om recht te staan wanneer je ooit te maken hebt gehad met een toxische of giftige relatie op het werk. Ik kan zien dat zeker de helft van de aanwezigen ooit in die situatie hebben verkeerd. Mensen die ’s nachts hebben liggen piekeren over hoe ze hier in hemelsnaam mee moeten omgaan.

Een ervaring uit mijn praktijk:

Ook in mijn coachingspraktijk ervaar ik wat de impact is van giftige relaties op de werkvloer. De voorbije zomer coachte ik een jonge, talentvolle en gedreven vrouw die haar werk erg graag deed. Tot er na een overplaatsing een nieuwe collega bij kwam waar het mee botste. Om heel veel verschillende redenen.. En dit niet alleen met mijn coachee maar ook met andere collega’s. Jammer genoeg bracht het aankaarten van de situatie met de leidinggevende geen zoden aan de dijk. Hierdoor voelde ze zich genoodzaakt om van werk te veranderen. Wat ze gelukkig ook net op tijd deed, voor ze er aan onderdoor ging. De werkgever verliest hierdoor een heel goede kracht met veel potentieel. Ik kon deze stap alleen maar aanmoedigen en ondersteunen.

De waarde en het belang van goede relaties op de werkvloer zijn de laatste 10 jaar steeds duidelijker geworden. En vooral de laatste 2 jaar door de pandemie. Ze worden gelukkig door veel bedrijven minder en minder beschouwd als een “nice to have” maar veel meer als een “must have”. Daar waar de focus vroeger uitsluitend ging naar resultaten, key performance indicators en processen gaat er nu steeds meer aandacht naar de kwaliteit van de relaties op het werk.

Gelukkig maar, zou ik zo zeggen!

https://etion.be/kennis/esther-perel-over-de-kwaliteit-van-onze-relaties Nog een mooi artikel op de website van de organisator van deze avond.

En een link naar de website van Esther Perel https://www.estherperel.com/

Loopbaancoaching is zoveel meer, zoals je kan lezen.

Veel groetjes, 

Fran – loopbaancoach, gedreven door verbinding en talenten.