Is loopbaanbegeleiding duur?

Wist je dat de prijs van loopbaanbegeleiding afhankelijk is van hoe lang je zelf al aan het werk bent? Laat me dat even uitleggen;

Via de VDAB heb je recht op 2 loopbaancheques van zodra je 6 jaar gewerkt hebt, in loondienst of als zelfstandige. En dat elke 6 jaar opnieuw! Voor de 1e cheque betaal je zelf 40 € en heb je recht op 4 uur begeleiding. De 2e cheque kost je 30 € en daar krijg je 3 uur coaching voor in de plaats. Betaalbaar en in een handomdraai geregeld via de site van de VDAB (https://www.vdab.be/loopbaancheques).

Bij mij start je jouw loopbaanbegeleiding altijd met 1 cheque want het kan zijn dat je na 4 uur begeleiding als zover bent dat de volgende 3 uur coaching niet nodig zijn (en je de 2e cheque kan opsparen voor later).

Onlangs kreeg ik nog een mail van een coachie – die succesvol nu een ander pad is ingeslagen! – In de mail stond onder andere dat hij niet van het bestaan wist van loopbaan of opleiding cheques tot zijn huisarts hem er op attendeerde! Ik citeer: “Voor mij was loopbaanbemiddeling een hulpmiddel dat aangegeven werd door mijn huisarts. Het was iets waar ik geen benul van had dat het bestond. Ik wist ook niet dat ik opleidingscheques kon aanvragen.”

Weetje: Tot een paar jaar geleden moest je maar 2 jaar gewerkt hebben om voor loopbaancheques in aanmerking te komen. Die aanpassing vind ik erg jammer want ik merk dat veel jong afgestudeerden, of mensen die nog maar een paar jaar werken, al echt wat ondersteuning kunnen gebruiken in hun zoektocht naar een fijne job.

Ben je nog geen 6 jaar aan de slag dan heb je jammer genoeg nog geen recht op cheques en betaal je €60 per uur.

Zonder loopbaancheques is de stap naar ondersteuning, en de investering, een misschien stuk groter. En dat is best wel een struikelblok voor sommige mensen. Heel begrijpelijk in tijden waar alles een stuk duurder wordt. Anderzijds merk ik wel dat er al veel succes en verandering wordt geboekt op een paar uur coaching. De juiste vragen en opdrachten brengen sowieso heel wat in beweging en zijn de investering waard!

Nu kan jij jezelf de vraag stellen: “Wat is de prijs van loopbaanbegeleiding?” of beter gezegd.. “Wat is de prijs als ik mij niet laat begeleiden in mijn loopbaan…”

Ben jij klaar om de sprong te wagen, of toch om de eerste stap te zetten? Je oren open zetten voor loopbaanbegeleiding kan antwoorden geven – en die zijn niet altijd zo drastisch als moeten veranderen van job. Begeleiding bij het kiezen van de juiste richting!

Heb jij jouw loopbaancheques aangevraagd? Dan wil ik graag kijken of ik de juiste coach ben om jou te begeleiden.  Een eerste afspraak maken kan door te mailen naar fran@groeiinverbinding.be of kijk voor meer informatie op https://groeiinverbinding.be/particulieren/loopbaanbegeleiding-algemene-info/

Veel groetjes,

Fran – Loopbaancoach, gedreven door verbinding en talenten.